Start to Hockey

 

Het spel

speelveld

OWH Koraal Genk is gegroeid vanuit onze duikclub.

30 jaar na de Britten, medio jaren 1980, begon de puck te schuiven over de Genkse zwembadbodem. Maar wat deden de Britten juist?

Wel... met een aantal gekken spurten 2 teams om ter eerst naar de puck die in het midden van het speelveld ligt. Doel van het spel is om de puck in de doelbak van de tegenstander te krijgen. Net zoals bij voetbal wint het team met de meeste doelpunten. En er zijn nog gelijkenissen: strafpucks en zelfs penalties bestaan onder water. Het speelveld heeft bepaalde afmetingen zoals hieronder te zien is.

Het speelveld varieert van zwembad tot zwembad. Een officieel veld heeft een lengte tussen 21 en 25m en is 12 tot 15m breed. De bodem mag een lichte helling hebben met een maximale hellingshoek van 1m op 20m. In het midden van elke achterlijn bevindt zich een doelbak. De bak is een metalen constructie met een maximale lengte van 336cm, een breedte van 30cm en een hoogte van 18cm. Niet alle delen van het doel zullen leiden tot een doelpunt.

Om een geldig doelpunt te scoren moet de puck volledig in de doelbak liggen of de opstaande kant geraakt hebben. Mocht de puck op de schuine kant blijven liggen, dan is er geen doelpunt.

De spelers

Een team bestaat uit 10 spelers waarvan er maximaal 6 tegelijkertijd in het speelveld mogen zijn. Een minimum van 4 spelers per team is vereist om een officiële wedstrijd te laten plaatsvinden. Indien er tijdens de wedstrijd minder dan 4 spelers in het water liggen, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Een maximum van 4 wisselspelers bevinden zich in de daarvoor voorziene wisselzone. Deze zone kan in- of uit het water zijn. Zoals in het ijshockey mogen spelers onbeperkt wisselen tijdens de wedstrijd. Een speler mag wel pas wisselen als deze zich volledig uit het speelveld bevindt. Bij een foutieve wissel krijgt de speler 1 minuut uitsluiting.

De wedstrijd

Het spel wordt begeleid door een hoofdscheidsrechter en twee waterscheidsrechters. De hoofdscheids houdt onder meer de tijd in de gaten, de stand en kan beslissingen van de waterscheidsen overrulen. De waterscheidsen bekijken de acties boven- én onder water. Zoals gezegd begint de wedstrijd met een startpuck: de puck bevindt zich in het midden van het speelveld en de spelers van beide teams houden met minimaal 1 hand de achterlijn van het speelveld vast. De twee waterscheidsrechters steken hun hand omhoog, wat betekent dat iedereen klaar is, en het spel start van zodra de hoofdscheids een geluidsignaal onder water geeft (elektronische gong of metalen buis). Beide teams verlaten de achterlijn en strijden om de puck. Een doelpunt wordt gescoord als de puck zich geheel in de doelbak bevindt of de achterkant van het doel raakt. Hierna wordt het spel hervat met de startpuck.

De speeltijd bestaat, afhankelijk van de competitie, uit 2 helften van elke 15 minuten met een pauze van 3 minuten. In de Belgische compeittie is dit vaak 2x11 minuten met een pauze van 1 minuut. Tijdens de pauze dient er van kant gewisseld te worden. Eindigt het spel na de reguliere speeltijd met een gelijkspel, dan wordt er doorgespeeld: 2 keer 5 minuten. Is er na die tijd geen doelpunt gevallen, dan wordt het spel doorgespeeld totdat er gescoord is door een van beide teams.

 

Het materiaal

  • sticks

    Sticks

    Gemaakt van hout of kunststof, zwart of wit. De lengte van het handvat is vrij te kiezen maar ze mag maximaal 25mm buiten de pinkzijde van de hand uitsteken. De lengte van de kop varieert van 13 tot 16cm. Een zijde van de kop is 'bol' en de andere 'hol'. Met de bolle zijde wordt de puck weggeschoten en met de holle kant haalt de speler de puck naar zich toe. Allemaal technisch maar vergelijk het met een ijshockeystick. Alleen... kleiner. En cooler.

  • puck

    Puck

    Dit is een massief loden schijf, bekleed met kunststof om zowel de spelers als de zwembadbodem te beschermen. De dikte van de puck varieert tussen 28 en 33mm, de diameter tussen 76 en 84mm en het gewicht tussen 1100 en 1500 gram. Ondanks het relatief zware gewicht van de puck zou je verwachten dat OWH een traag spelletje is maar dat is het niet.

  • vinnen

    Vinnen

    Zonder zwemvinnen geraak je niet vooruit onder water. Snelheid en wendbaarheid is een must tijdens het spel, vandaar de vinnen. Tegenwoordig bestaan vinnen uit kunststof, glasvezel en zelfs koolstofvezel.

  • caps

    Caps

    Beschermen de oren. Ook deze zijn zwart of wit, naargelang het team waarin je speelt. Nummers variëren tussen 0 en 99 met uitzondering van de nummers 1 en 13 die gerserveerd zijn voor de scheidrechters. Elke speler in het water dient een andere nummer te hebben.

  • handschoenen

    Handschoenen

    De handschoen dient niet tegen de kou maar wel om de schiethand te beschermen. De handschoen is bekleed met een soort silicone zodat de puck, en de zwembadbodem, geen kwetsuren kunnen aanrichten aan de hand.

  • snorkel

    Tuba

    In tegenstelling tot de OWH-pioniers, spelen we zonder perslucht. Om het spel aan het oppervlak te kunnen volgen is een tuba dus ideaal. De tuba kan verschillen in diameter, lengte en kan uitgerust zijn met een ventiel. Vergis je dus niet: OWH'ers doen het met hun longen!

  • duikbril

    Duikbril

    Zorgt ervoor dat je kan kijken onder water én beschermt tegelijk het gezicht. De bril dient uit 2 aparte, verharde glazen te bestaan. Dit is herkenbaar aan het opschrift Tempered, T of Securit.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze boeiende sport? Neem dan contact op via secretariaat@koraalduikers.be

Contact

  • Herenstraat 87
    3600 Genk

    KBO 0409.673.164
    IBAN BE31 0688 9146 1955
    BIC GKCC BE BB

  • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'SportinGenk', Emiel Van Dorenlaan 144 in 3600 Genk

    Dinsdag: van 21u00 tot 22u00
    Donderdag: van 20u30 tot 22u30

  • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.