Met twee

Mensen met een fysieke handicap of beperking kunnen leren duiken en op een veilige, verantwoorde en leuke manier mee genieten van de prachtige onderwaterwereld!

We noemen hen de ‘Wet Wheelers’.

Neem contact op met onze Whet Wheel verantwoordelijke: link

 

Duiken met en door personen met een handicap

Ook mensen met een fysieke handicap of beperking kunnen leren duiken en op een verantwoorde veilige en leuke manier mee genieten van de prachtige onderwaterwereld! Wij richten ons op duikers die omwille van hun fysieke beperking niet kunnen voldoen aan alle vereisten/protocollen van een reguliere duikopleiding. Met een aangepaste opleiding en training, en desgevallend ook aangepast materiaal en/of een aangepaste manier van duiken, en goede 'buddy’s', kan ook voor deze personen het sportduiken een aangename en verrijkende bezigheid zijn! 

Het is alom bekend dat éénieder die deelneemt aan regelmatige recreatieve activiteiten waarbij een lichamelijke inspanning geleverd wordt beloond wordt met een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast heb je de interactie met andere personen waardoor ook je sociale leven zal verbeteren. Denk er eens aan wat dit zou kunnen betekenen voor mensen met een handicap! Door deel te nemen aan activiteiten als het duiken op flessen kunnen de voordelen voor deze personen enorm zijn en het betrokken zijn bij zo’n activiteit kan een belangrijk onderdeel gaan vormen in de herstelperiode van de persoon met een handicap.

Het hoofddoel van onze Wet Wheels instructeurs is het sportduiken aan te leren aan personen met een handicap of beperking die net omwille van die handicap/beperking niet zomaar via een reguliere duikopleiding zouden kunnen leren duiken. Grosso modo zijn er twee 'soorten' Wet Wheelers: zij die eens in het water redelijk zelfstandig zijn, en zij die hulp nodig hebben bij elementaire duikhandelingen. Ons streefdoel is de Wet Wheeler, eens in het water, al dan niet mits eventueel nodige aanpassingen aan het materiaal, zo autonoom mogelijk te leren en te laten duiken zodat die uiteindelijk met gewone duikers als buddies veilig kan duiken. Afhankelijk van de handicap is dat echter niet altijd mogelijk en heeft de Wet Wheeler extra hulp en begeleiding nodig onderwater en daarvoor leiden we reeds gebrevetteerde gewone duikers op tot (Gespecialiseerd) Begeleider om met deze minder autonome Wet Wheelers op de gepaste en en voor iedereen veilige manier te kunnen duiken.

Het leren duiken met ademlucht onder druk omvat: een basiskennis van de materialen, de veiligheidsvoorschriften en de juiste opleiding om de persoon in kwestie voor te bereiden om de onderwaterwereld te verkennen. Duiken is één van de weinige sporten die mensen met een lichamelijke handicap toelaat om bijvoorbeeld zonder rolstoel hun sport te beoefenen. Het geeft hun dan ook een gelukzalig gevoel van bevrijding. Maar het zijn zeker niet alleen 'de rolstoelers' die we terugvinden bij de “duikers met een handicap”, de doelgroep is veel ruimer! Een rolstoel is typisch voor paraplegen, terwijl de onze Wet Wheels-werking open staat voor iedereen met een of andere fysische, auditieve of visuele handicap die het "gewoon" duiken en leren duiken kan belemmeren.

Eens onder water maakt elke duiker kennis met een stille en totaal nieuwe wereld vol kleur en leven ... Bovendien ervaart hij een relatieve gewichtloosheid. Hierdoor is hij veel beweeglijker en gebruikt spieren die bijna niet meer functioneren. Milde watertemperaturen bevorderen de ontspanning van de spieren en kunnen ook fysische pijnen verlichten. Studie en jarenlange ondervinding hebben aangetoond dat sportduiken voor mensen met een handicap een gunstig effect kan hebben, ook voor mensen die lijden aan multiple sclerose. Er kan van een therapeutische waarde gesproken worden!

… een buddy? … een duikmaat? … een persoonlijke assistent(e)?

??We krijgen soms bedenkelijke reacties, zowel bij duikers als niet-duikers. Er wordt als algemene stelling aangenomen dat het feit dat je 'iets' doet met personen met een handicap een vorm van sociaal werk is in de negatieve zin van het woord.

Niets is minder waar! De taak van een buddy is enkel de persoon met een handicap het sportduiken in al haar eenvoud aan te leren en hem/haar te helpen daar waar het nodig is tijdens het uitvoeren van de oefeningen. De training bestaat in eerste instantie uit watergewenning met als doelstelling: duiken als recreatie!

De taak van de mededuikers en de Wet Wheels-begeleiders is duiken met de Wet Wheeler en dat begint aan de waterkant met het in en uit het water geraken tot nadien terug op de kant (of boot). Voor het vervoer naar de duikstek en ook naar en van de waterkant, het uit- en aankleden en hun eventuele persoonlijke verzorging enz. hebben de meeste Wet Wheelers een persoonlijke assistent mee, die voor deze taken instaat. Anderen zijn zeer zelfstandig en staan zelf in voor hun vervoer en verzorging en gebruiken of voorzien transporthulpmiddelen voor het materiaal enz. Desalniettemin springt de buddy uit eigen wil regelmatig in om een helpende hand te bieden. Het feit dat beide zaken, bovenwater en onder en in het water, gescheiden worden gehouden, komt de vriendschap ten goede en zorgt er ook voor dat we ook op langere termijn kunnen blijven rekenen op de inzet van de mededuikers en Wet Wheels-begeleider! Op deze manier krijgen mensen met een motorische handicap de kans om het sportduiken met plezier te ontdekken en aan te leren.

Het duiken van, en met, Wet Wheelers is voor iedereen een leerproces o.a. omdat iedere Wet Wheelers en handicap toch net anders is en men moet zoeken en leren om de beste oplossing te vinden. Zowel de buddy’s als de kandidaten Wet Wheels-duikers steken hier veel van op. Van de gemaakte fouten wordt veel geleerd en meestal wordt er achteraf eens goed mee gelachen! Vanaf het moment dat er vertrouwen is tussen buddy en duiker kan er vooruitgang geboekt worden en dat vertrouwen is essentieel.

Er zijn Wet Wheelers die eens ze in het water zijn vrij zelfstandig kunnen duiken, en die Wet Wheelers kunnen met gewone ervaren duikers op stap.

Wet Wheelers die veel of weinig hulp nodig hebben onderwater bij belangrijke handelingen zoals snel/vlot trimmen, neus klaren, bril leegblazen, zich voortbewegen in een bepaalde richting enz. moeten voor hun eigen veiligheid en comfort duiken met speciaal daarvoor opgeleide Wet Wheel-Begeleiders en in bepaalde gevallen Gespecialiseerd Begeleiders.

Duikers die zich geroepen voelen om begeleider te worden, zijn altijd welkom!

Wil je als duiker wat meer te weten komen over de Wet Wheels-werking, en wil je eens "proeven" van het duiken met Wet Wheelers, dan ben steeds welkom!

 

Wet Wheels duikbrevetten

Enkel personen met een fysieke (incl. visuele) handicap mogen zich aanbieden om een 'Wet Wheels duikbrevet' te behalen. De oefeningen voor het behalen van elk 'Wet Wheels brevet' zijn vastgelegd door de Commissie Duikers met een Handicap. Ook de duikorganisatie en de duikindeling moeten gebeuren volgens de normen opgelegd door deze Commissie. De Wet Wheels-duikbrevetten omvatten 4 niveau's (A, B, C en D) en afhankelijk van wat de fysische beperkingen zijn van de Wet Wheeler in en op het water wordt het niveau bepaald en overeenkomstig ook de nodige begeleiding met het oog op optimale veiligheid en comfort van zowel de Wet Wheelers als de mededuiker(s).

 

De duikbrevetten

We onderscheiden twee groepen van Wet Wheelers en bijhorende niveau's: de autonome duikers (Niveau's A en B) die veilig kunnen duiken met gewone buddy's, en de Wet Wheelers die assistentie nodig hebben bij bepaalde elementaire duikhandelingen (Niveau's C en D) en moeten duiken met speciaal daarvoor opgeleide duikers/begeleiders.

Een Niveau B kan zichzelf volledig behelpen in/onder water (autonoom) maar kan eventueel een buddy niet doeltreffend genoeg helpen/redden, of heeft daar desgevallend nog niet genoeg ervaring voor, en kan veilig duiken met twee gewone ervaren duikers. Een Niveau A is voorbehouden voor ervaren Niveau B Wet Wheelers die bovendien ook een buddy kunnen helpen/redden, en kan veilig duiken met een gewone ervaren mededuiker.

De Niveau's C en D zijn voor Wet Wheelers die in/onder water hulp nodig hebben bij bepaalde elementaire duikhandelingen (vb. oren klaren, bril leegmaken, vlot trimmen, diepte en richting houden, enz.) omdat ze die niet of niet vlot genoeg zelfstandig kunnen uitvoeren. Een Niveau D Wet Wheeler heeft hierbij extra veel hulp nodig.

Om te bepalen wat "autonoom" is en wat veel of weinig hulp betekent zijn er checklists met controlepunten voorzien.

Een beginnende duiker doet zijn eerste open water duiken (opleidingsduiken, waarvan de eerste twee de doopduiken zijn), tot op het moment van de niveaubepaling, met minimum een AI/Gespecialiseerd Begeleider (en de eerste twee duiken zelfs met een Wet Wheels-Instructeur) + een 2*Duiker/Begeleider. Tijdens deze 15 opleidingsduiken en na het afleggen van de openwatercontrolepunten gebeurt de evaluatie door de Wet Wheels-Instructeur en wordt het Wet Wheels brevet Niveau B, C of D bepaald en de verdere begeleiding is dan aanpast aan het bepaalde niveau (zie verder onder "Varia" ivm de aangepaste begeleiding tijdens de opleidingsduiken). Deze brevetten zijn erkende CMAS-brevetten.

De duurtijd van de opleiding tot Wet Wheeler is uiteraard heel erg afhankelijk van de mogelijkheden en beperkingen van de individuele Wet Wheeler, en ook afhankelijk van of en welke aangepaste technieken en materialen nodig zijn enz. Typisch kan men stellen dat men een half jaar tot ruim een jaar eerst traint en zich voorbereid in het zwembad vooraleer men de eerste buitenduiken op een leuke en veilige manier kan gaan maken.

Contact

  • Herenstraat 87
    3600 Genk

    KBO 0409.673.164
    IBAN BE31 0688 9146 1955
    BIC GKCC BE BB

  • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'SportinGenk', Emiel Van Dorenlaan 144 in 3600 Genk

    Dinsdag: van 21u00 tot 22u00
    Donderdag: van 20u30 tot 22u30

  • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.